Seksuele grensoverschrijding

Is het hebben van seks strafbaar als je jonger bent dan 16 jaar?
Volgens de wet is seks strafbaar tussen (jong) volwassenen en kinderen onder de zestien jaar, wanneer het tegen de zin van de jongste gebeurt of wanneer hij of zij het seksueel contact niet kon weigeren. Het kind is dan gedwongen tot seks door de (jong) volwassene.

In Nederland is seksueel contact met een kind beneden de twaalf jaar altijd strafbaar. Ook strafbaar is de volwassene die seksueel contact heeft met een minderjarige (beneden de achttien jaar) die afhankelijk is van hem of haar: een vader met een dochter of een leraar met een leerling. In de praktijk wordt van deze wet weinig gebruik gemaakt. De wet beschermt jongeren die wat minder opgewassen zijn tegen oudere jongeren.

Bij seksueel contact met jongeren onder de 16 jaar komt de politie alleen in actie als aangifte wordt gedaan door de jongere, de ouders of de Raad voor de Kinderbescherming. Het is immers niet de bedoeling dat een jongen van zeventien wordt opgepakt omdat hij seks heeft met zijn vijftienjarige vriendinnetje. Als er geen dwang of geweld wordt gebruikt en beiden kiezen er bewust en vrijwillig voor om seks te hebben met elkaar, dan is er niks strafbaars aan de seks.

ben je slachtoffer van seksueel geweld en zoek je online hulp? Ga dan naar:
http://www.interapy.nl/