Veilig vrijen

Hoe gaat een soa-test in zijn werk?
Eerst zal de arts een aantal vragen aan je stellen, bijvoorbeeld over jouw onveilige sekscontact en of je sindsdien lichamelijke klachten hebt. Hoe je vervolgens wordt onderzocht, hangt af van welke klachten je hebt en de manier waarop je onveilig hebt gevreeen. De volgende onderzoeken zijn mogelijk.

- Bloedonderzoek
Er wordt bloed bij je afgenomen. Hierdoor wordt getest op syfilis, hepatitis B en, als je zelf wilt, voor hiv

- Lichamelijk onderzoek:

uitstrijkjes
Er kunnen uitstrijkje gemaakt uit de penis, de vagina, de anus (bij anale seks) of de keel (bij orale seks). Bij vrouwen wordt vocht van het slijmvlies van de baarmoedermond afgenomen. Dat gebeurt met behulp van een metalen instrument: de eendenbek. Het uitstrijkje doet geen pijn.
Bij mannen neemt de arts of verpleegkundige met een smal stokje vocht af uit het buitenste stukje van de plasbuis. Deze ingreep kan gevoelig zijn maar niet pijnlijk. Een uitstrijkje uit de anus gebeurt met een instrument dat een klein stukje in de anus wordt aangebracht (de proctoscoop). Met het instrument wordt wat slijmvlies uit de anus gehaald en wordt de anus van binnen bekeken.

Urine-onderzoek
 Bij het urine onderzoek wordt een beetje plas onderzocht op aanwezigheid van soa. Dit gebeurt in een laboratorium. - De uitslag Het duurt gemiddeld één week voordat iemand de definitieve uitslag van een soa-test krijgt. In een aantal klinieken krijgt iemand al een paar uur na de test een voorlopige uitslag. De uitslag wordt telefonisch doorgegeven, het kan ook per sms of email.