Veilig vrijen

Wat kan iemand doen als de partner geen condoom wil gebruiken?
Sommige mensen ervaren de wens van hun partner om een condoom te gebruiken als een uiting van wantrouwen. Dit zou doen vermoeden dat ze in eerdere seksuele contacten een soa hebben opgelopen. Alleen het doen van een soa-test biedt zekerheid. Als beide partners deze hebben gedaan en niet besmet blijken, is condoomgebruik niet nodig als besherming tegen soa. Maar....meestal zijn er andere redenen om toch te kiezen voor het condoom. Zoals (extra) bescherming tegen zwangerschap, hygiene of de wens zorgeloos te kunnen genieten van seks. Veel mensen bepalen hun keuze voor een voorbehoedsmiddel op basis van de Koran. Omar ibn al-Chattab stelde in zijn periode als kalief nog uitdrukkelijk vast dat een vrouw recht heeft op een seksueel leven en zelf mag beslissen of zij al dan niet een kind wenst. Condoomgebruik stond hij daarom ook toe.
 
Als de partner geen condoom wil gebruiken is het van belang te benadrukken dat dan de kans bestaat elkaar te besmetten met een soa. En in het geval van geslachtsgemeenschap tussen man en vrouw is het mogelijk dat zij zwanger wordt. Zeker als zij de pil niet slikt, is de kans daarop bijzonder groot. Reageert de partner dan met de opmerking dat hij of zij geen ziekte heeft en te vertrouwen is, gebruik dan als argument dat het condoom beschermt tegen ongewenste zwangerschap. Door veilig te vrijen neem je namelijk niet alleen verantwoordelijkheid voor elkaars gezondheid maar ook voor de toekomst van beiden. Immers, een ongeplande zwangerschap kan hierop een grote invloed hebben. Dus ook al slikt de vrouw de pil, dan nog is het verstandig een condoom te gebruiken. Hierdoor wordt de kans op bevruchting door geslachtsgemeenschap nog meer verkleint. Zo hoeven beide partners zich tijdens en na de seks geen zorgen te maken over ongewenste zwangerschap. Daardoor kunnen beiden (nog) meer genieten van het vrijen.

Als de vrouw zichzelf niet beschermt tegen ongewenste zwangerschap en geen anticonceptie gebruikt, biedt het condoom de enige bescherming. Dus als beiden (nog) geen kinderen willen, zit er niets anders op dan een condoom te gebruiken of af te zien van geslachtsgemeenschap. Alle andere methoden, zoals het terugtrekken van de penis voordat de man een zaadlozing krijgt (klaarkomt), zijn zeer onveilig. Voor sommige mensen is hygiene ook een argument voor condoomgebruik. Niet alle vrouwen vinden het prettig als het sperma van de man na de zaadlozing in de vagina komt tijdens de geslachtsgemeenschap. Want als ze daarna nog verder vrijen, ervaren vrouwen en ook mannen, dit als onhygienisch of onprettig. Om dezelfde reden kiezen velen ervoor een condoom te gebruiken bij orale en anale seks.