Islam & Seksualiteit

Wat vindt de islam van het recht op plezier bij seksueel contact?

De islam beschouwt de seksuele behoefte als een plezier en een groot genot. De islam ziet de seksuele behoefte als een belangrijke vorm van plezier zodat de mens zijn psychische en fysieke verlangens kan bevredigen (Amdouni, 2005:14).

Er zijn in de islam vele boeken geschreven over het voorspel en het belang daarvan in een relatie. De profeet Mohammed zelf benadrukte het belang van het voorspel. Hij waarschuwde de man die zijn vrouw benaderde zonder haar eerst in de stemming te brengen. De profeet zei hierover:

"Dat geen enkel van jullie zijn vrouw neemt zoals een beest! Dat hij de daad laat voorafgaan door de boodschapper!" Met de "boodschapper" bedoelde de profeet: "De kus en zachte woorden."

De profeet zag het voorspel als een vereist iets, wat gedaan moest worden nog voordat man en vrouw seks met elkaar zouden hebben. Tederheid, liefde en vriendelijkheid zijn belangrijke onderdelen van de hele seksuele daad
(Amdouni, 2005:17).

Imam Al Ghazali heeft in een van zijn boeken zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan het voorspel en het orgasme. Een aantal tips:

"De echtgenoot dient vooreerst met woorden te strelen en dan met liefkozingen en zoenen. Wanneer hij, binnen de seksuele relatie, zijn hoogtepunt bereikt, dient hij te wachten op zijn partner. Het gelijktijdig orgasme is veel aangenamer voor zijn vrouw. De echtgenoot mag zich niet alleen maar met zichzelf bezighouden en enkel zijn eigen plezier zoeken." (Amdouni, 2005:19)

Uit bovenstaande citaten worden vooral voorbeelden gegeven van hoe mannen met hun vrouwen zouden moeten omgaan. Uiteraard draagt de vrouw ook verantwoordelijkheid en is het ook goed als zij rekening houdt met de voorkeuren van haar partner. Goede communicatie over wat men prettig of niet prettig vindt is in iedere seksuele relatie van groot belang.

Het komt geregeld voor dat huwelijken stranden doordat het seksleven minder wordt en echtparen geen toenadering meer zoeken tot elkaar. Om het seksleven interessant en uitdagend te houden zouden echtgenoten zich moeten verdiepen in de verschillende manieren om de passie te behouden of terug te krijgen. Naar elkaar luisteren en rekening houden met elkaars voorkeuren is daarbij erg belangrijk.