Voorbereiding op het huwelijk

Ik ben erg onzeker over de eerste nacht met mijn aanstaande partner, hoe kom ik over deze onzekerheid heen?
Beide partners kunnen over de eerste keer seks erg onzeker en angstig zijn. Zeker als je allebei nog onervaren bent. Zet elkaar niet teveel onder druk, neem de tijd om elkaar te leren kennen ook op seksueel gebied. Na de eerste nacht komen er nog andere nachten. Als er ook nog andere stress factoren bijkomen - zoals de bruiloft of het huwelijk - is het heel normaal dat de onzekerheid en angst alleen maar toenemen. Vrouwen die hun partner en/of familie hun maagdelijkheid moeten bewijzen, ervaren soms extra spanning; zij denken dat hun maagdelijkheid is bewezen als ze bloed verliezen uit hun vagina. Ze hebben geleerd dat dit gebeurt doordat het maagdenvlies scheurt.

Zoals in de rubriek Maagdelijkheid en De Eerste Keer uitgebreid wordt uitgelegd, klopt dat niet. Slechts één op de vijf vrouwen bloedt tijdens of direct na hun eerste geslachtsgemeenschap – ook wel de ontmaagding genoemd. Dat ze bloeden, komt vooral door spanning in de spieren rond de vagina of doordat zij nog niet voldoende seksueel opgewonden zijn. Hierdoor is de vagina nog niet voldoende vochtig, ontspannen en open. Hierbij enkele tips voor een fijne eerste keer: probeer vooraf te ontspannen, zoek uit wat jij daarvoor nodig hebt; denk aan massage, hete douche, hardlopen of muziek.

Lees ook de tips in andere rubrieken op deze site. Seks is geen wedstrijd waarvoor je punten moet scoren. Het gaat erom dat je allebei plezier hebt en met elkaar rekening houdt. Denk niet in termen van schaamte, schuld of zonde. Haast je niet, doe het rustig aan en in je eigen tempo. En als je seks hebt, zorg dan dat jullie allebei opgewonden zijn, in de juiste stemming en het veilig doen als je nog geen kinderen wilt. Je bent allebei verantwoordelijk voor elkaars (seksuele) plezier!