Seks in het huwelijk

Komt seksuele dwang voor binnen het huwelijk?
Ja, ook in een relatie kan seksuele dwang plaatsvinden. Soms zelfs zonder dat een van de twee weet dat de ander zich gedwongen voelt! Vrouwen voelen zich ook snel schuldig als ze geen zin hebben in seks, ze de relatie willen goedhouden of hun partner niet willen teleurstellen. Daarom gaan ze wel eens door terwijl ze geen zin hebben of denken dat ze geen nee kunnen zeggen.

In een relatie ben je allebei verantwoordelijk om duidelijk te zijn én goed te letten op de signalen van de ander. Wanneer jij je gedwongen of op een andere manier verplicht voelt tot seks, maak dit dan duidelijk aan jouw partner. Probeer een geschikt moment te vinden waarbij jullie ontspannen zijn, bijvoorbeeld tijdens een wandeling probeer de dingen vriendelijk te bespreken. Ze wat je graag wilt en niet wilt, doe dit in de ik-vorm. Zo leg je de nadruk op wat jij (anders) wilt, zonder te geraken in verwijten aan het adres van de ander. Je kunt ook samen op zoek gaan naar informatie via internet of boeken waarbij je – tijdens het (samen) lezen – jouw wensen en onzekerheden uitspreekt als de tekst daarover gaat. Vind je het moeilijk om te praten over seksualiteit? Schrijf het dan in een brief en geef deze aan hem of haar. Als jouw partner de brief heeft gelezen, kun je dan in gesprek gaan zonder dat je lastige onderwerpen of woorden hoeft uit te spreken.

Voor professionele begeleiding kun je terecht op www.sense.info of bij seksuologen van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS)