Anticonceptie

Wat is sterilisatie?

Een sterilisatie is een chirurgische ingreep ter voorkoming van ongewenste zwangerschappen. Mannen én vrouwen kunne zich laten steriliseren. De ingreep is in principe definitief. Een hersteloperatie is niet altijd succesvol. Sterilisatie is vooral geschikt als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt. De betrouwbaarheid is hoog. En je hoeft nooit meer aan anticonceptie te denken.

Let op: sterilisatie beschermt NIET tegen overdracht van soa's of het hiv-virus dat AIDS veroorzaakt. Zelfs al zijn jij en je partner allebei gesteriliseerd, vrijen is alleen veilig als jullie een condoom gebruiken. Pas als uit een soa- en hiv-test blijkt dat jullie allebei geen soa of hiv hebben, is seks zonder condoom veilig. 

Zo werkt het:

Bij mannen wordt de zaadleider doorgesneden en afgesloten. De zaadcellen kunnen nu niet meer bij het orgasme naar buiten komen. Ze worden nu door het lichaam zelf na aanmaak weer afgebroken. Een gesteriliseerde man kan klaarkomen, maar dan met sperma zonder zaadcellen. De ingreep is poliklinisch. Mannen kunnen meestal binnen een uur naar de ingreep weer naar huis. 

Bij vrouwen worden de eileiders afgesloten. Daardoor kunnen rijpe eicellen niet meer van de eierstok naar de baarmoeder. Ook kunnen de zaadcellen van de eicel niet meer bereiken. Bevruchting is niet meer mogelijk. Voor sterilisatie van vrouwen bestaan verschillende methodes. Voor sommigen is het nodig dat ze onder narcose gaan.