Islam & Seksualiteit

Moet je geslachtsgemeenschap hebben tijdens de huwelijksnacht? (stel dat je er nog niet aan toe bent of dat het pijn doet?)

Wanneer het huwelijksfeest is afgesloten brengt het huwelijkspaar voor het eerst de nacht met elkaar door. Sommige paren kijken hier naar uit, anderen worden er een beetje zenuwachtig van. Er doen immers altijd vele verhalen de ronde over deze beruchte nacht. Denk aan de traditie van het moeten laten zien van het witte doekje met rode vlekken aan familieleden als bewijs dat de vrouw in kwestie maagd is gebleven tot het huwelijk. Door deze verhalen zien veel vrouwen, maar zeker ook mannen, op tegen de eerste huwelijksnacht.

Maar gelukkig is het volgens de islam niet verplicht om tijdens de eerste nacht seks met elkaar te hebben. Bij het hebben van seks is het belangrijk dat het echtpaar elkaar vertrouwd en zich bij elkaar op hun gemak voelt. Seks hebben met elkaar is een moment om de liefde aan elkaar te verklaren en is eigenlijk ook een priv�aangelegenheid wat niemand anders aangaat. Zeker de familie niet!

Wanneer de eerste nacht beheerst wordt door gevoelens van pijn en angst, is dit alles behalve romantisch. Als deze eerste keer als plicht wordt gezien, kan de druk om te presteren zo groot zijn dat seks als last wordt gezien of averechts gaat werken. Vrouwen kunnen last krijgen van vaginisme en mannen kunnen last krijgen van erectie problemen. Het is dan ook raadzaam om op tijd hulp te zoeken bij problemen. Ga naar de dokter en bespreek de problemen.

Omdat de klachten intiem zijn, hebben veel stellen gevoelens van schaamte. Hier dient men zich echter overheen te zetten. Het aanpakken van problemen en erkennen is immers beter dan ze negeren. Negeren leidt meestal tot nog meer problemen, die op een gegeven moment bijna niet meer zijn op te lossen. Misschien helpt de gedachte dat de profeet Mohammed zelf enorm open was en het onderwerp seksualiteit bespreekbaar maakte. Dat gold ook voor de mensen in zijn tijd, zij kwamen met hun seksuele problemen bij de profeet en stelden de meest open vragen.

Binnen de islam wordt er veel waarde gehecht aan het voorbeeld dat de profeet Mohammed heeft gegeven met zijn eigen leven. De profeet zelf heeft vele malen gewezen op respect en zachtmoedigheid die mensen en echtparen voor elkaar moeten opbrengen. De profeet zelf heeft het beste voorbeeld gegeven in hoe echtelieden met elkaar dienen om te gaan. De profeet lachte met zijn vrouwen, luisterde naar en respecteerde zijn vrouwen, ook als zijn vrouwen het op sommige punten niet eens waren met hem of iets niet wilden. Hij respecteerde de eigen wil van zijn vrouwen en dwong geen van hen om dingen te doen die tegen hun zin in gingen en al helemaal niet op seksueel gebied. Dit maakte hem tot een geliefde en een gerespecteerde echtgenoot.

De profeet waarschuwde zijn mannelijke metgezellen voor ongevoeligheid tijdens de seksuele daad. Door Anas Ibn Malik is overgeleverd dat de profeet vzmh zei: " Niemand van jullie moet op zijn vrouw vallen (zijn vrouw penetreren) zoals vee dit doet en laat tussen hen een boodschap zijn." Zij (de aanwezigen) zeiden: " En wat is die boodschap? Hij (de profeet) zei: " De kus en communicatie."

De seksuele daad als man alleen zien als het lozen van zaad, of als vrouw de daad zien als een noodzakelijk kwaad, is niet de manier om gezonde seksuele relatie met elkaar aan te gaan. De profeet waarschuwde voor onverschilligheid en egoïsme tijdens de daad:

"Een van de drie afwijkingen die een man kan hebben is de man die toenadering bij zijn vrouw zoekt en haar penetreert zonder voorspel. Hij zal dan eerder zijn hoogtepunt bereiken en die van haar wordt dan genegeerd en zij zal onbevredigd en ontevreden achterblijven."

De profeet Mohammed leert ons dat het hebben van seks zo belangrijk is dat er veel aandacht aan moet worden besteedt. Man en vrouw horen met elkaar te communiceren op de huwelijksnacht en de tijd te nemen voor de daad. Als het echtpaar, de man of de vrouw, te zenuwachtig is, is het raadzaam het contact uit te stellen en te wachten tot beiden eraan toe zijn.