Islam & Seksualiteit

Mag ik volgens de islam behandeld worden door een mannelijke hulpverlener als het gaat om seksuologische klachten?

De islam wenst voor ieder mens het beste. De mens, man of vrouw, heeft het beheer gekregen over zijn eigen lichaam. Mannen en vrouwen moeten het lichaam goed verzorgen en gezond houden. Wanneer iemand ziek is en een dokter nodig heeft, is het wenselijk de behandeling door een opgeleide professionele hulpverlener, zoals een arts, specialist, gynaecoloog of andere hulpverlener uit te laten voeren.

God heeft een deel van Zijn kennis van de geneeskunde aan de mens bekend gemaakt. Onze maatschappijen leiden artsen en specialisten op, en deze zijn op hun beurt in staat om medicijnen te maken en mensen te behandelen waarmee veel leed kan worden voorkomen. Dit wordt in de islam gezien als een groot voorrecht dat door God aan de mens is gegeven. Via Zijn voorzienigheid kunnen mensen genezen van kwalen en ziektes.

Onder moslims zijn er strenge regels omtrent het tonen van het lichaam aan iemand van het andere geslacht. Wanneer iemand niet de huwelijkspartner is, is dit binnen de islam niet toegestaan. In die lijn is het dan ook logisch dat moslims zich prettiger voelen bij een arts van hetzelfde geslacht. In de praktijk kan dit echter problemen opleveren.

Omdat eeuwenlang vrouwen weinig tot geen toegang hadden tot onderwijs, en dus ook niet geneeskunde konden studeren om arts te worden, betekende dit in de praktijk dat er meer mannelijke artsen waren dan vrouwelijke. Hierdoor was het altijd moeilijk om een vrouwelijke arts te vinden. Inmiddels hebben vrouwen op het gebied van onderwijs een flinke inhaalslag gemaakt en hebben wij in Nederland de mogelijkheid om te kiezen tussen een mannelijke of een vrouwelijke arts.

Echter, wanneer iemand acuut geholpen moet worden, geldt de regel, nood breekt wet. Wanneer er geen vrouwelijke hulpverlener beschikbaar is voor de vrouw of geen mannelijke hulpverlener voor de man, dan moet de patient zich laten behandelen door iedere hulpverlener die beschikbaar is, of dit nu een man of een vrouw is. Het leven en de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens staat voorop.

Wanneer men dus de keuze heeft hoort een man voor een man te kiezen en een vrouw voor een vrouw. Wanneer dat niet mogelijk is om welke reden dan ook en er geen alternatieven voor handen zijn mag een vrouw behandeld worden door een mannelijke arts en een man door een vrouwelijke arts.