Islam & Seksualiteit

Hoe kijkt de islam aan tegen masturbatie?

Als je jong en vrijgezel bent kun je behoefte hebben aan seksuele ontlading. Als jongen of meisje, of man of vrouw is het soms lastig om je te houden aan de kuisheidsregels van de islam. Met name in de puberteit kan die behoefte soms wel dagelijks de kop op steken en het is moeilijk voor jongeren om 365 dagen per jaar te vasten en die behoefte te onderdrukken.

Binnen de islamitische rechtsstromingen bestaan er een aantal opvattingen omtrent het onderwerp masturbatie of zelfbevrediging. Een aantal Malikitische geleerden hebben masturbatie verboden op basis van een stuk uit het boek van de islamitische geleerde Malik:

"En die hun vleselijke lusten beheersen. Behalve met hun vrouwen of hetgeen hun rechterhand bezit, want dan treft hen geen verwijt. Doch degenen die deze perken te buiten gaan, zullen overtreders zijn." (Al Moeminoen, 40/5-7)

Een andere geleerde, Ahmad ibn Hanbal vond dat een zaadlozing een natuurlijk fenomeen is dat door het lichaam wordt geproduceerd. Sommige Hanbali geleerden hebben zelfs toestemming gegeven voor een soort dildo (die van dierenhuid was gemaakt) voor vrouwen als de man lange tijd van huis was (Ibn Qayyim 1292-1350, Rawdat:119-120 en Bada, vol 4:96-98 in Van Bommel, 2005:53)

De Hanbali geleerden staan masturbatie toe onder twee voorwaarden:

- uit angst om ontucht of overspel te plegen, dus wanneer de drang naar seks te sterk wordt

- wanneer men niet in staat is of de gelegenheid niet heeft om te trouwen

In deze situaties is het eventueel toegestaan voor jongeren om te masturberen zodat het hen behoedt voor veel ergere dingen. Wanneer de drang naar seks zijn hoogtepunt bereikt, kunnen jongeren kiezen voor masturbatie. Na de seksuele ontlading kan iemand zich veelal kalmer en ontspannen voelen en zakt de drang naar seks. Na een orgasme door masturbatie is in ieder geval ghusl, een gehele lichaamswassing, noodzakelijk.

Maar zoals bij veel andere dingen kan masturberen, als het niet binnen de perken blijft, een verslaving worden en dus ook schadelijk zijn. Het is dan belangrijk om bij jezelf na te gaan: wil ik nu echt mijn spanning kwijt? Is dit nu echt nodig? Of doe ik het uit gewoonte en kan ik niet meer zonder? Wanneer je het idee hebt dat de behoefte je eerder belemmert in je dagelijks leven en obsessief wordt, neem dan contact op met een huisarts. Deze heeft zwijgplicht en hij/zij kan je doorsturen naar een seksuoloog die je kan helpen met je seksuele problemen.