Anticonceptie

Wat moet een vrouw doen als ze de pil is vergeten?
Vergeet je de pil, let dan goed op. Als het minder dan 36 uur (precies anderhalve dag) geleden was dat je de vorige pil nam, is er niks aan de hand. Dus, slik je de pil elke avond om 22 uur en ontdek je voor 10 uur ’s ochtends dat je die van gisteren vergat, dan blijf je tot de volgende ongesteldheid beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Je moet dan niet vergeten ook de rest van de pillen dagelijks te slikken.

 In de stopweek (de week waarin je ongesteld wordt en geen pil slikt) ben je wel beschermd tegen zwangerschap ook al verstrijkt er meer tijd tussen het slikken van twee pillen.  

Pas als er meer tijd verstrijkt (meer dan 36 uur) tussen het slikken van twee pillen, moet je oppassen. Tot de volgende ongesteldheid, ben je dan namelijk NIET meer goed beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. 
Vooral wanneer je de pil vergeet in de eerste week na je laatste ongesteldheid, is de kans op zwangerschap t grootst.  Je kunt dan een morning after pil halen en innemen voor de zekerheid.  Lees de bijsluiter goed en volg de adviezen op die erin staan.

Vrij in ieder geval (extra voorzichtig) met een condoom vanaf de dag dat je de pil vergeten was tot aan de volgende ongesteldheid. Daarna begin je met een nieuwe pilstrip en ben je weer optimaal beschermd tegen zwangerschap.